Cardtraders.eu

Skip to Main Content »

Search Site
Politika piškotkov

To spletno mesto za potrebe zagotavljanja funkcionalnosti košarice in zaključka nakupa uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh. Kliknite za več informacij o piškotkih.

You're currently on:

NOVO

Eternity Code

 cena 3,99€ / booster,  78€ / box

Yu-Gi-Oh! Žargon

(SSYJ – slovar slovenskega Yu-Gi-Oh! jezika)

Š - Z

 # - C          D - H          I - P          R - S          Š - Z

Š

 

Štihnapasti (štihati)

Pogovoren izraz v slovenskem prostoru, ki pomeni napada naše pošasti.

 

 

T

 

Target ciljati

Kadar nek učinek cilja, izbere svoji cilj, ob aktivaciji učinka.. Igralec mora preden razglasiti svoj cilj preden se sme nasprotnik  na aktivacijo odzvati. V primeru, da se pri razreševanju verige zgodi, da cilj, ki ste ga izbrali ni več na polju, ne morete izbrati nov cilj. Vaš učinek se sicer aktivira, vendar se nič ne zgodi.

 

TCG (Trading Card Game) – /

To so naše karte. Karte, ki jih Konami izdaja v Evropi, v Ameriki, v Afriki, Avstraliji in Novi Zelandiji. Od svojih japonskih dvojnikov se karte razlikujejo v jeziku ter po hrbtni strani kart. Te Karte so uradne karte za igro na turnirjih.

 

Tech - /

Tudi ta izraz je zelo težko prevesti v slovenščino. Po definiciji ta izraz opisuje karto, ki jo damo v naš kupček, z namenom, da testiramo njeno učinkovitost. To so običajno karte za katere mislimo, da se bomo dobro odrezale na naši trenutni sceni.

 

Theme Decktematski kupček

Tematski kupček je takšen, ki se drže ene same teme. Takšni kupčki so lahko sestavljeni okoli enega same atributa ali enega samega tipa pošasti, ni nujno, da so vse te pošasti istega arhetipa, je pa možno.

 

Tierstopnja, raven

Angleški izraz, ki označuje stopnjo oz. raven, kako dober je en kupček. Tier 1 je izraz za trenutno najboljše kupček, za tiste, ki se dominantni na "sceni". Tier 2 so potem že nekoliko slabši kupčki, ki se sicer pojavljajo na turnirjih, vendar ne dosegajo vidnih rezultatov. Tier 3 kupčki pa so tisti, ki so brez kakršnihkoli možnosti za uspeh na turnirju.

Pomni: To je zgolj definicija. Vsak igralec lahko ima drugačno mnenja. Stopnja oz. raven kupčka se lahko po državah razlikuje. Nekateri igralci omenjajo tudi vmesne stopnje, npr 1.5...

 

Tokenžeton

Žeton predstavlja pošast. Žetoni se na polju pojavijo kot posledica različnih učinkov. Žetoni ne spadajo v noben kupček in so sive barve. Kadar so v igri, se nahajajo v področju za pošasti. Ko zapustijo polje ne gredo na pokopališče, ampak preprosto izginejo. Žetoni so lahko žrtvovani za priklic pošasti, prav tako jih lahko uporabimo za ritualni, fuzijski priklic ali priklic synchro pošasti. Ne morem pa jih uporabiti pa priklic xyz pošasti.

 

Toolbox - /

Še eden izraz brez slovenskega prevoda. Tale izraz je primeren za vsak kupček, ki lahko poišče pošast, ki jo igralec potrebuje v dani situaciji.

Primeri: "Gusto Toolbox", "Zombie Toolbox", "Tomato Toolbox"

 

Top-Decking/

Ponovno smo pri izrazu brez ustrezne slovenske sopomenke. Za izraz opisuje situacijo v kateri je igralec brez kart v roki in je edina karta, ki jo dobi v roko tista, ki jo potegne z vrha svojega kupčka. V takšni situaciji je vsaka karta ki jo povlečemo izredno pomembna saj lahko odloči igro. V tem primeru nekaj kart, ki nas lahko reši iz takšne situacije, kot so npr. "Judgment Dragon", "Black Luster Soldier – Envoy of the Beginging". Čeprav se sliši zelo tvegano, pa obstajajo kupčki, kateri strategije se vrti okoli tega, da je igralec brez kart v roki, takšen primer je "Infernity" arhetip.

 

Tournament Packturnirski paketek (pokec)

To so bili paketki, ki so bili izdani igralec na turnirjih. Te paketke se kasneje nasledili "Champion Pack"s. Sedaj pa namesto te na turnirjih delijo Turbo paketke.

 

Trample poteptati

To je zastarel izraz, ki se več ne uporablja. Danes je tale izraz zamenjal izraz "Piercing". Več to tem si lahko preberete pod ustreznim geslom.

 

Trap Monsterpošast past

To so trajne pasti, ki s svojim učnikom sebe prikliče kot pošast in se prestavi v področje za pošasti. Čeprav je v takem primeru past v področju za pošasti je mesto, na katerem se je aktivirala ta past še vedno zasedeno, vse dokler se tale pošast past ne uniči.

Primer: "Metal Reflect Slime", "Zoma the Spirit", "Tiki Soul"

 

Tribute - žrtev

Kadar želimo normalno priklicati pošast, ki je stopnje 5 ali več moramo za takšen priklic žrtvovati eno ali več pošasti na polju. Pošasti, ki jih žrtvujemo so lahko v  obrambnem ali v napadalnem položaju, obrnjene z licem navzgor ali navzdol. Pošasti, ki je žrtvujemo gredo na pokopališče. Za priklic pošasti 5 in 6 stopnje moramo žrtvovati eno pošast. Za priklic pošasti 7 ali višje stopnje moramo žrtvovati dve pošasti.

 

Tribute Set/

Tega izraza se ne da prevesti drugače kot opisno. Izraz pomeni, da prikličemo pošast z žrtvovanjem v obrambni položaj z licem navzdol.

 

Tribute Summonpriklic z žrtvovanjem

Za priklic pošasti 5 in 6 stopnje moramo žrtvovati eno pošast. Za priklic pošasti 7 ali višje stopnje moramo žrtvovati dve pošasti. Pošasti, ki jih žrtvujemo, gredo na pokopališče.

 

Tuner Monstertuner pošast

Tuner pošast je potrebna za poseben priklic synchro pošasti. Ali je pošast tuner ai ne piše poleg njenega tipa. Tuner pošasti so navade pošasti, pošasti z učinki, ali celi synchro pošasti.

 

Turbo Packturbo paketek (pokec)

To je trenutno najnovejši paketek, ki se deli na turnirjih, zamenjal je pred njim "paketek prvakov. V tem paketku se za razliko od navadnih paketkov nahajajo samo 3 karte.

 

Turn Countštetje potez

Dokaj redek izraz, saj se v veličini iger ne štejejo poteze, vendar pa nekatere karte od nas zahtevajo, da štejemo poteze. Primer take karte je "Final Countdown" ali "Swords of Revealing Light". Najbolj pogost primer, kdaj štejemo naše poteze, je kadar igralca ne končata igre v zato predpisanem času. Nato imata igralca na volje še 5 potez, da odločita zmagovalca.

 

Turn PlayerIgralec na potezi

Tako rečemo igralcu, ki je trenutno na potezi. Igralec, ki je na povezi ima avtomatsko prioriteto pri aktiviranju učinkov kart. Kadar igralec na potezi konča s svoje poteze, s tem tudi prenese avtomatsko prioriteto na drugega igralca.

 

Typetip (vrsta) pošasti

Obstaja 22 različnih tipov oz. vrst pošasti. Pošasti so razdeljene v tipe zato, da omogočijo ustvarjanje kart, ki so jim v podporo. Večina takih kart so uroki, ki se opremijo, ali uroki igralnega polja, ki povečajo napadalne in/ali obrambne točke določeni vrsti pošasti.

Večina tipov kart je tudi povezana z določeni atributi. Tako nam je olajšana sestava kupčka in iskanje kart, ki so v podporo našim pošastim.

 

 

V

 

Vanilla Cardkarta vanilija

Izraz, ki zajema vse normalne pošasti, torej pošasti, ki so brez učinka. Tem pošastim drugače rečemo normalne pošasti, Tale izraz je nastal zaradi njihove (rumene) barve in imam nekoliko negativen prizvok.

 

 

W

 

Wall  - zid

Ime za karto z zelo visokimi obrambnimi točkami. Takšne pošasti delujejo kot zid, saj jih je zelo težko uničiti preko boja.

Primer: "Labyrinth Wall", "Neo Aqua Madoor", "Millenium Shield"

Danes se pod tem imenom štejejo tudi karte z visokim napadom, sam tudi te pošasti zelo težko premagamo preko boja.

Primer: "Beast King Barbaros", …

 

 

X

 

Xyz Monster -  xyz (exceed) pošast

Xyz pošast je najnovejši tip pošasti. Pošasti so za razliko od ostalih črne barve. Namesto stopnja in imajo "Rank". Njihovi učinki so povezani z tem, da izpod jih odstranimo eno xyz materialno pošast. Xyz pošasti hranimo v našem dodatnem (extra) kupčku.

 

 

Xyz Summonxyz (exceed) priklic

To je eden od posebnih priklicev pošasti. Za xyz priklic potrebujemo na polju 2 ali več pošasti iste stopnje. Kolikor pošasti potrebujemo za priklic piše na xyz pošasti. Pošasti, ki so potrebne za priklic xyz pošasti imenujemo xyz materialne pošasti in položimo eno na drugo. Nato na vrh postavimo xyz pošast. Xyz materialne pošasti ostanejo pod xyz pošastjo, vendar jih obravnavamo, kot da niso več na polju.

Pomni: Xyz materialne pošast na kateri piše, da si učinek, kadar gre z polja na opokopališče ne dobi svojega učinka, če jo odstranimo izpod xyz pošasti. Saj xyz materialne pošasti niso obravnavane kot pošasti na polju.

 

 

Z

 

Zonepodročje (cona)

Izraz, ki opredeljuje različna področja a igralnem polju. Več o različnih igralnih področjih lahko preberete pod geslom "Playing Field"

 

 # - C          D - H          I - P          R - S          Š - Z