Vod Gruden o OPENu

 

Pozdravljeni!

 

Na pobudo Jake Fortunata sem se odločil, da napišem report z nedavnega Cardtraders OPENa, na katerem sva si z Matejem Lavrinškom razdelila prvo mesto. Prvih nekaj odstavkov bom posvetil izbiri decka in iskanju dokončnega builda, nato pa bom povzel turnir in na kratko opisal matche, kolikor se jih bom spomnil.

 

Že pred novo banlisto sem igral Mermaile. Všeč so mi po stilu igre, prav tako sem si v tistih 2 mesecih od Evropskega pa do banliste pridobil precej izkušenj z deckom in se mi ga je zdelo brezveze zamenjat. Ni se mi zdelo, da so jih kaj preveč hitali, kljub Dragoonom na 1. V bistvu mi je bila TCG lista veliko ljubša od OCG liste, saj nisem nikoli maral verzije z Genex Undine, ki so jo v OCG po novi listi nekako prisiljeni igrati. Tako kot večina ostalih sem tudi sam prešel na XYZ build, podoben tistemu, s katerim je Sorosh Saberian zasedel 2. mesto na YCS Torontu. S tem buildom sem potem igral kaka 2 meseca, ga vmes še malo spreminjal in se udeležil turnirjev v Udinah, Zagrebu, na P4P, Mastersu in Summer Cupu ter dosegel solidne rezultate.

 

Potem pa je k nam prišel Shadow Specters. Mermail igralci smo končno dobili Armored Kappo. Ponovno sem začel testirat Synchro build, ki se je izkazal za zelo uspešnega. Breakthrough Skille, Gold Sarcophagus (tech karta, nudi dostop do Tidala ter +1 na dolgi rok) in enega Maxx Cja sem zamenjal za Divo, Fishborg Archerja in Transmigration Prophecy. Za Prophecy v Main Decku sem se odločil po tem, ko mi je Matej povedal, da se bo na Openu rullalo, da dobijo Gunde in Atlanteani efekte tudi, če ob aktivaciji niso več v Public Knowledge (hand, deck), kar pomeni, da lahko to izkoristim sebi v prid in igram mimo Abyss Dwellerja. Prav tako je odličen proti večini deckov, ki so odvisni od Graveyarda ali pa za reciklažo kakšnih svojih kart (večinoma Dragoonov, da se jih lahko ponovno prikliče iz Decka z Marksmanom).

Aqua Spirite sem zamenjal z 2×Call of the Haunted. Karta služi kot neke vrste dodaten Sphere. Dobra je, ker lahko prikliče Pike/Turge, ki nimata negiranih efektov in pa za late game, ko je poln Graveyard. Prav tako ga lahko Dewloren reciklira, ko nepomensko sedi na fieldu, kar je tudi glavni razlog, zakaj sem se ga odločil igrat. Z Extra Decka sem pometal par nepomembnih XYZjev in Crimson Bladerja (Synchro summonal sem ga vsega skupaj zgolj 2-krat, pa še takrat bi lahko shajal brez njega) da sem dobil prostor za Armored Kappo, Catastorja, Dewlorena, BRDja ter Gungnirja.

 

Na sneaku si dobim Kappo in grem na turnir v Udine, kjer sem prvič stestiral deck v živo. Šel sem 2-2, mi pa vseeno ni žal, saj sem odkril precej pomankljivosti, ki jih je bilo treba dodelati. Effect Veiler se je izkazal za slabo karto, ker sam po sebi nima neke sinergije z deckom in ker se mi glede na trenutno meto, kjer večina deckov ni sposobna OTKjat ne zdi vredno trošiti karte, ki bi lahko bila dodaten Water, za negacijo efekta. Maxx 'C' se vsaj zamenja z novo karto. Namesto njega sem v deck dodal 2×Trap Stun, ker sem ugotovil, da si moram zaščititi večje playe pred nasprotnikovim backrowom. Prav tako ustavi Sixth Sense in Return, bržkone najmočnejši trap karti tega fromata. Ker traja samo 1 rundo, ni v konfliktu z mojimi ostalimi trapi, uporabim ga pa lahko tudi za 1-rundno negacijo svojih sidanih continuous trapk, kot so Imperial Iron Wall, med mojo rundo. Moj končen build je bil sledeč:

 

Main deck (42);

Monsters (31):

1×Mermail Abyssleed

2×Mermail Abyssmegalo

3× Mermail Abyssteus

3× Mermail Abysspike

1× Mermail Abyssturge

3× Mermail Abysslinde

3× Mermail Abyssgunde

1× Mermail Abyssocea

1×Atlantean Dragoons

3× Atlantean Marksman

3× Atlantean Heavy Infantry

3×Tidal, Dragon Ruler of Waterfalls

1×Deep Sea Diva

1×Fishborg Archer

2×Maxx ''C''

 

Spells (3):

3×Mystical Space Typhoon

 

Traps (8):

3×Abyss-Sphere

2×Call of the Haunted

2×Trap Stun

1×The Transmigration Prophecy

 

Extra Deck:

1×Ally of Justice Catastor

1×Dewloren, Tiger King of the Ice Barrier

1×Black Rose Dragon

1×Gungnir, Dragon of the Ice Barrier

1×Armored Kappa

1×Wind-up Zenmaines

1×Number 17: Leviathan Dragon

1×Mermail Abysstrite

1×Bahamut Shark

1×Abyss Dweller

1×Lavalval Chain

1×Gagaga Cowboy

1×Mecha Phantom Beast Dracossack

1×Number 11: Big Eye

1×Mermail Abyssgaios

 

Side Deck:

2×Electric Virus

1×Penguin Soldier

1×Snowman Eater

1×Dark Hole

3×Imperial Iron Wall

2×Gozen Match

2×Light-Imprisoning Mirror

1×Chain Whirlwind

1×Malevolent Catastrophe

1×Dust Tornado

 

Nedelja, 17. 11. 2013, dan Opena

 

Zbudim se ob 7.30, se stuširam in nekaj malega pojem. Ob 8h me kliče Fortunat, da preveri, če sem že buden in mi sporoči, da se bo na poti ustavil in kupil vsakemu 1 burek. V Slovenijales prispem malo pred deveto, se takoj prijavim, nato pa spišem decklisto, malo potrejdam in posodim par kart. Izvemo, da se nas je turnirja udeležilo nekaj manj kot 40 igralcev, ker je v primerjavi z ostalimi Openi porazno slaba udeležba. K sreči so, kot obljubljeno, nagrade ostale nespremenjene. Začne se turnir, kot Bounty igralec dobim booster.

 

Round 1 - Zvonko Ivič:

g1: On odpre z early Crimson Bladerjem, ki se ga do konca duela nisem mogel znebit. Defendal sem se z Archerjem in zavlačeval dokler ne bi drawal Dragoonov/Dive/Infantrya, ki pa jih ni bilo od nikoder. Igrala sva kakih 20 minut.

g2: Jaz grem prvi in odprem z Iron Wallom, ki je na fieldu ostal do konca duela in ga zlockal. Z Dark Hole-om si je kupil par rund, ko mi je uničil vzpostavljen field, ključen je bil moj MST na njegov PWWB v End Phasu, na koncu pa sem si s Trap Stunom negiral Iron Wall in summonal Tidala za game.

MCB kliče time

g3: On začne, aktivira Dragon Ravine, si setupa grave, summona Blasterja, seta 1 in passa. Jaz sem v opening hand vlekel Deep sea divo, Megaloja, Tidala, Archerja in Electric Virus. 6. karta je bil MST. Malo razmišljam in ugotovim, da je najbolje, da poskusim pushat za game. V primeru Swift Scarecrowa bi še vedno lahko šel v rank 7ko. MSTjam po setani, ki je bila Royal Decree. Od prejšnjih duelov sem vedel, da igra Effect Veilerja, zato sem se odločil da najprej summonam Divo, ki je šla skozi in summonala Marksmana. Potem sem priklical Megaloja, čigar efekt mi je Veileral, nazadnje pa na njegovo presenečenje še discartam zadnjo karto v roki – Electric Virusa, ter mu vzamem Blasterja. Izkazalo se je, da ni imel Scarecrowa, zato so šli skozi vsi napadi, vključno z Dragooni, ki jih je summonal Marksman in zbili 8600 damage-a za game.

 

1-0

 

Round 2 - Aljaž Remžgar:

g1: Odprem ne ravno najbolje, Aljaž odpre z Omego in par setanimi, za moje Sphere ima Typhoon/Tornado, ko poskusim napasti čez Omego, pa mi droppa Honesta. Kjub vsemu temu se mi uspe obdržati v igri in počasi nabirati karte, vendar Aljaž aktivira 2 Tenkija zapored in mi z Omego in Kausi spije še ostale življenjske točke.

g2: S Spherei in Calli zbaitam vse njegove MST/Tornadoje, nato pa ga zlockam z Light-Imprisoning Mirrorjem. Opazim, da sajda Mind Crushe.

g3: Spet ne odprem ravno najbolje, vendar on spet ni odprl s Pleiadesom, zato se mi uspe držat in mu počistit vse monstre, da je ostal na topdeckanju. Par rund topdecka same backrowe, jaz ga skoraj ubijem z Megalojem, vendar me ustavi z 2 Fiendish Chainoma in ravno, ko bi imel naslednjo rundo game,  gre topdeckat Sombreja in me ubije z Volcasaurusom.

 

1-1

 

Round 3 - Rufat Abazov:

g1: Oba ne odpreva najbolje, on odpre z Gelatojem, ki mu ga ubijem, nato pa vsako rundo summona Magileine, ki mu jih sproti pobivam z Linde. Čez par rund dobi field spellko, jaz zabijem Linde, naspammam fileld z Megalojem, Turge ter Pike in se zabijem v Mirror Force. Naslednjo rundo gre Ruff v Dwellerja in me z njim drži dokler nima comboja.

g2: Ne spomnim se ravno poteka igre; očitno ni dobil monstrov, saj sem ga beatal z Linde, potem pa je moral aktivirat Solemn Warning in jaz sem ga z Linde še četrtič štihal za game :D

g3: Rufat začne, vendar ne dobi nekega backrowa. Summona Magileine, aktivira Ticket ter seta 1. Summonam Linde, napadem čez magileine ter na attack declaration aktiviram MST na ticket. Passam (imel sem maxx cja v roki). On samo summona Magileine ter passa. V moji naslednji rundi je bil klican time. Summonam Pike-a, katerega mi je Veileral, ter napadem z Linde čez Magileine in s Pike-om neposredno. Rufat summona mačko in poskuša it v combo, jaz droppam Maxxa. Ker igra samo 1 Ticket, ki sem mu ga destroyal, me ni mogel OTKjat, zato je samo s Hootcake (summonal ga je z mačko) summonal Messengelatoja, kateri je searchal field spell ter napadel s Messengelatojem čez Pika, setal 1 in passal. Jaz MSTjam setan Debunk in razmišljam kakšen bi bil optimalen play in če lahko igram mimo Dark Hole-a. Rufatu se ni dalo čakat, ker je bila po tej rundi pavza za malico, zato pogleda vrhnjo karto in scoopa.

 

2-1

 

Round 4 - Žiga Tomšič:

g1: Žiga odpre z 2 mačkama, 2 field spelli, TGU in fiendish chain, jaz pa dobim enega najboljših handov danes. Summona Zenmaines, na kateri sedi par rund, potem pa jaz summonam Dewlorena, aktiviram Sphere po Teusa, si z Dewlorenom bouncam Teusa, Sphere ter z Divo summonanega Marksmana (alternativna metoda searchanja :P), potem pa naspammam field z level 7kami, grem v big Eye-a, poberem Zenmaines in napadem za game (Dewloren je imel 3500 napada).

g2: Prvih par rund ne delava nekih večjih playev, on mi Veilera Pike-a in mi naredi precejšen disadvantage, oba imava precej backrowa setanega. Potem pa se on odloči za nek play. Najprej aktivira Trap Stun in nanj chaina Paloozo, jaz pa na Paloozo chainam The Transmigration Prophecy in mu v deck shufflam edina monstra, ki ju je imel v graveyardu ter tako naredim Hootcake mrtvega. Žiga je bil prisiljen iti v Acid Golema, jaz pa naslednjo rundo summonam Dracossacka in mu ga destroyam. On ne topdecka nič pametnega in scoopa.

 

3-1

 

Round 5 - Darjan Žužul:

g1: Tako kot proti Remžgarju sem tudi tukaj povlekel precel slabo, on me ves čas drži v podrejenem položaju, nekaj se mi uspe branit z oceo (1900 DEF), vendar mi je po tem, ko sem aktiviral Teusa, le-tega Warningal, ko sem ga rebornal z Gunde, pa je še aktiviral TT. Setam Maxx c, on topdecka monstra in mi ga povozi, naslednjo rundo pa jaz topdeckam MST (skorajda katerikoli monster bi pomagal, kr sem imel Archerja v graveyardu...)

g2: Odprem z Gaiosom, on summona Kausa in seta 3, jaz passam, naslednjo rundo on summona Sheratana, ki sem mu ga negiral z Gaiosom. Naslednjo rundo se nekako znebim 2 izmed njegovih backrowov, z Gaiosom napadem v Mirror Force, nato pa z BRD uničim še njegov preostali field. On topdecka sombreja in ga spravi na field skupaj s Kausom in Polluxom. Vsi monstri me napadejo neposredno, v MP2 pa naredi Pleiadesa in si v roko bounca Sombreja. Kljub topdeckanemu Dark Hole-u nisem mogel nič, ker sem vedel da ima v handu Sombreja, moja naslednja karta pa bi bil MST.

 

3-2

 

Round 6 - Vitjan Glavičič:

g1: Poteka te igra se ne spomnim ravno najbolje, iz beleženih Life pointov vem, da sem gainal 1000 zaradi Upstart Goblina, ga napadel neposredno z Linde, Pike-om in Turge, on pa me je napadel z Blasterjem čez Pike-a. Predzadnjo rundo je on šel v Ancient Fairy Dragona, gainal 1000, nato pa summonal 2 dragona ter jih overlayal v Big Eye-a, s katerim mi je pobral Linde in me z njo napadel neposredno. Naslednjo rundo sem jaz aktiviral Trap Stun, summonal Archerja z discardanjem Gunde, z Gunde revival Turge, ki mi je dala Gunde nazaj v roko, destroyal field z BRD, z Linde summonal Leeda, potem pa še summonal Tidala in napadel z obema za game.

g2: On začne, seta 1 in passa. Jaz MSTjam njegov setan PWWB, summonam Marksmana, napadem z njim ter Dragooni, setam 2 in passam. V njegovi rundi takoj aktiviram Iron Wall, on samo seta monstra in 2 backrowa ter passa. Jaz v MP2 aktiviram Sphere, v EP summonam Pike, ki je searchal archerja, naslednjo rundo summonam Archerja in ga overlayam z Marksmanom v Leviathan Dragona, detacham Marksmana in mu destroyam setanega Trigona. Napadem, Vitjan s Scarecrowom prepreči da bi izgubil, vendar scoopa takoj ko pogleda naslednjo karto ter mi reveala 2 setana Star Sworda in Tempesta, ki ga je vlekel 1 rundo prepozno (ko sem že imel Iron Wall).

 

4-2

 

Po swissu sem končal na 7. mestu, Fortunat pa je zaradi poraznih Tiebreakov bil 11. (tako Urh kot Dejan, ki sta ga premagala, sta vse nadaljne igre izgubila). Izvem, da bom v top 8 ponovno igral proti drugouvrščenemu Aljaži Remžgarju.

 

Top 8 Aljaž Remžgar:

g1: On precej zgodaj summona vse, kar je imel od monstrov, me zbije na 2600, naslednjo rundo pa missplaya in aktivira Emptiness na Teusa (discartal sem namreč Heavy Infantry). Destroyam mu 1 monstra, zraven gre še Emptiness, potem pa ga spravim na topdeckanje in on ne dobi nič pametnega.

g2: Te igre se ne spomnim. Vem da sem precej hitro zmagal (OTKjal?), ker mi ni bilo treba pisat life pointov.

 

Top 4 Nace Slak:

g1: Jaz odprem precej defenzivno (2×MST, Linde, Sphere, Maxx C) in sem samo setal Linde in 2 MSTja ter čakal. Tudi Nace je rabil par rund da se je setupal (vlekel je ogromno backrowa), v tem času se ni skoraj nič dogajalo, na moj Sphere je aktiviral MST in mi tako še bolj otežil, da bi karkoli delal. Čez par rund gre Nace delat play, jaz droppam Maxx-a. Ker je imel preveč setanih spell/trap kart, je moral med drugim tudi aktivirat setan Instant Fusion, da je dobil prostor. Končal je sicer z Dwellerjem in Archfiendom, vendar sem se jaz navlekel in v End Phasu destroyal Infernity Barrier, za katerega sem vedel, da ga je searchal. Naslednjo rundo summonam Divo, z decka prikličem Infantrya (na fieldu sem imel še Linde). Nace mi je Linde returnal v roke s Compulsory Evacuation Device, ker se je bal Black Rose Dragona (kar mi je dalo vedeti, da nima nekega protectiona kot so Barrier, Break, Warning ali Fiendish Chain). Overlayam v Armored Kappo in na njej sedim par rund ter prebiram njegove karte. Ponovno poskušam iti v BRD, tokrat s Pike-om in Archerjem, vendar mi je na Pike-a aktiviral Infernity Break (ki ga je topdeckal). Aktiviram Sphere, s katero prikličem Turge, ki pa mi jo je Bottomlessal. Tako je imel samo 1 karto, ki je bila setana od samega začetka, vedel sem, da ni MST, ker bi jo aktiviral na Sphere, prav tako sem vedel, da ni Barrier, Break ali pa kak random spell, zato sem jo MSTjal in zadel Mirror Force. Zdaj sem končno lahko z Armored Kappo varno napadel in se rešil Dwellerja, v MP2 pa z Linde in Archerjem synchral v Dewlorena,  si z njim returnal Sphere v hand, jo ponovno setal in passal. Nasledno rundo ni Nace nič pametnega topdeckal, zato sem jaz v naslednji rundi aktiviral Sphere, summonal Teusa, ter si ga skupaj s Sphere bouncal v hand z Dewlorenom. Nace je scoopal ker je vedel, da nima več možnosti za zmago.

g2: Nace odpre z Dark Grepherjem, aktivira njegov efekt in seta 2 karti. Jaz summonam Teusa z discardanjem Infantrya, destroyam Grepherja in searcham Oceo. Summonam Oceo, razgradim Teusa v Linde in Gunde in z vsemi 3 monstri napadem neposredno za točno 4000 damage-a. V MP2 overlayam Oceo in Gunde v Zenmaines in passam. Naslednjo rundo naredi Nace ogromen play, summona Ouroborosa, Lavalval Chaina, Leviairja, Dwellerja in Archfienda, z Ouroborosom bounca Zenmaines in meni ostane še 650 življenjskih točk, zahvaljujoč Nacetovemu Upstart Goblinu. Seta še Barrier (ki si ga je searchal z Archfiendom) in passa. Naslednjo rundo malo premislim in ugotovim, da se ne morem prebiti žez njegov field, saj me ovirata tako Barrier kot Dweller ter scoopam.

g3: V teji igri se je pokazala glavna slabost Infernityev; velikokrat namreč izgubijo sami proti sebi zaradi slabih handov. Jaz začnem s Teusom, s katerim searcham Oceo ter ponovim play od prejšnje runde. Končam z Zenmaines in Linde v obrambi ter setanim Dust Tornadojem. Nace aktivira Upstart Goblina, summona Grepherja, uporabi njegov efekt in seta 1 karto. V moji rundi takoj aktivira Mind Drain. Summonam Pike-a, discardam Leeda in searcham Gunde. Zenmaines in Linde preusmerim v napad. Najprej se zabijem z Linde v Grepherja, summonam Turge z decka in aktiviram njen efekt z discartanjem Gunde. Gunde reviva Leeda. Potem se zaletim v Grepherja še z Zenmaines. Leed napade čez Grepherja, Pike in Turge pa neposredno. V MP2 overlayam Pike-a in Turge v Lavalval Chaina, si vržem Tidala v grave, ga summonam in overlayam z Leedom v Gaiosa. V End Phasu z Zenmaines destroyam Mind Drain in si tako prihranim Dust Tornado. Nace vleče in mi pokaže hand poln monstrov.

 

Tako sem prišel v finale, kjer se z Lavrinškom dogovoriva, da si razdeliva prvo mesto in vsak od naju dobi 44 kreditov.

 

Do 50 kreditov mi je tako manjkalo še 6 kreditov, enega sva s Fortunatom kupila od Vitjana za 3€, za ostalih 5 kreditov pa je MCB predlagal, da igramo side event (4 igralci, prijavnina 5€, zmagovalec dobi 5 kreditov). Na koncu sem zmagal po tem, ko sva najprej s Fortunatom vsaj uro in pol igrala enega najbolj zanimivih matchev danes. Žal se iger ne spomnim dovolj dobro, da bi jih opisal, saj so se vse zavlekle v late game. Lahko samo omenim, da sem game 2 zmagal po tem, ko mi je Fortunat s Photon Papilloperativom flippal Penguin Soldierja. Nato sem še premagal Lavrinška in 5 kreditov je bilo mojih. Žal se YCSa v Torinu ne bom udeležil, zato sem 50 kreditov prodal Blažu Mesesnelu.

 

S tem bi zaključil ta prispevek. Igrajte, testirajte, predvsem pa se udeležujte turnirjev, da nas na naslednjem Openu spet ne bo tako malo, ker sem prepričan, da bi se nas komot zbralo vsaj 50.

 

Do naslednjič,

 

Vid Gruden