Harpie Deck. Remastered.

 

Pozdravljeni!

Sledi opis zgradbe in delovanje še enega decka, za katerega bi si upal trditi, da bo med boljšimi v naslednjem formatu. To so oživljene Harpije!

Naj začnem s krajšo anekdoto . Ko sem bil še mlajši in nisem vedel prav veliko o igri Yu-Gi-Oh! pa vendar sem skoraj na dnevni bazi s prijatelji kartal, je imel moj kolega Harpie Deck. Deck je bil soliden, rekel bi, da sem ravno toliko iger zmagal, kakor sem jih izgubil. Vendar je ta deck vključeval 3x Harpie Lady 1, 3x Harpie Lady 2 in 3x Harpie Lady 3. Ko sem nekega dne izvedel, da to ni mogoče, ker imajo te karte ista imena tudi v decku, sem kolegu to povedal. Ta je skupaj z Harpijami opustil celotno igro Yu-Gi-Oh!.

Harpije so eden izmed deckov, ki se ga je Konami odločil oživeti. Dodal jim je support, njihove stare karte pa je začel reprintat v višjih rarityjih. To je izvrstna stvar za vse nostalgike kot tudi za bivše Yu-Gi-Oh! igralce. Nekdo, ki bo želel igrati kakšen tak deck mora le prebrskati škatle ter nakupiti oziroma zamenjati nekaj kart in že ima partialno sestavljen deck. Pri Harpijah je isto, le da je za nov support treba odšteti nekoliko več denarja, saj so v višjih rarityjih. Od starih Harpij v deck vključimo tiste najboljše in najnujnejše kot so Harpie Lady 1 ali Cyber Harpie Lady, Hysteric Party, Harpies' Hunting Ground, Elegant Egotist in Harpie Queen. Vse navedene obvezno potrebujemo v treh izvodih (z izjemo Elegant Egotista). Harpie's Pet Dragona nisem omenjal, ker je sila redek in ga ima le malokdo. Od novega supporta moramo imeti praktično vse, izključujoč Harpie Lady Phoenix Formation. To pomeni Harpie's Pet Dragon, Harpie Dancer, Hysteric Sign in Harpie Channeler. Tukaj pa se deck šele dobro začne, saj je nuja za deck izpopolnjen Extra Deck, ki mora vključevati Rank 7 pošasti torej na žalost tudi draga Number 11: Big Eyea in Mecha Phantom Beast Dracossacka.

Že odkar so imeli igralci možnost zbrati ves nov support, deck v zaenkrat še zelo majhni meri, topa Regionalse. To bi se nam lahko zdel smešen podatek, kar pa v bistvu ni, saj ne gre govora o Regionalsih z <50 ljudmi. Onkraj oceana imajo topanje Regionalsa kot dober dosežek, saj se velikokrat le-teh udeleži po več sto igralcev. Lahko bi se reklo, da se je decku zdaj že izoblikovala podoba, od katere ne gre pretirano deviirati. Veliko igralcev je ugotovilo, da je en Harpie's Pet Dragon preprosto premalo in da je več kot en izvod Elegant Egotista slaba odločitev. Zaenkrat imamo dve različici decka: navadne Harpije in pa Divine Wind Harpije. Slednje igrajo v veliki meri okoli Field Spell karte Divine Wind of Mist Valley in imajo zaradi tega spremenjen build. Ker je bilo v topih Regionalsev do sedaj na spregled le navadne Harpije, bo v tem prispevku govora o teh.

Kot ugotovljeno, imamo v decku že 6 pošasti (3x Harpie Lady 1/Cyber Harpie Lady in 3x Harpie Queen). Treba je igrati maksimalno izvodov sicer slabih pošasti (beri: Harpie Lady 1/Cyber Harpie Lady) zaradi Elegant Egotista in števila Harpie pošasti v decku. Logično se je odločiti za Harpie Lady 1, ker je njen dodatek 300 napada preprosto najboljši od ostalih efektov Harpie Lady pošasti. Res je, da ima Cyber Harpie Lady vedno 1800 napada, vendar je to v veliki večini primerov manj pomembno od dodatka napada praktično vsem našim pošastim z Mecha Phantom Beast Dracossackom in celo njegovim tokenom na čelu. Kot mogoče najboljšo pošast decka moramo igrati 3x Harpie Channeler.

Razmislek o količini igranih Harpie Dancerjev variira od igralca do igralca. Najverjetneje bo ta številka ostala na 2. Res je, da je Harpie Dancer skupaj s Harpies' Hunting Ground sposobna na hitro opraviti z nasprotnikovim backrowom, vendar se nam bo po testanju velikokrat zgodilo, da je to le pošast s 1200 (+200) napada, ki sama po sebi ni sposoben storiti veliko. Kot sem dejal, morata biti v decku vsaj 2 Harpie's Pet Dragona. To pa zaradi dejstva, da če vlečemo enega, lahko še zmeraj delamo nujne Rank 7 pošasti. Harpie's Pet Baby Dragonu in ostalim Harpie kartam po (ponovno) prebranem efektu gladko uničimo potencial za vključitev v deck. Poleg teh pošasti so v decku praktično nujni Tempest, Dragon Ruler of Storms (v enem izvodu), Blackwing - Zephyros the Elite (seveda v enem izvodu) in dve kopiji Summoner Monka. Prvi se odlično ujema s Harpie Channelerjem, Blackwing - Zephyros the Elite se odlično povezuje tako z našimi face-up kartami kot tudi z Winged Beast tipom in Extra Deck pošastmi, Summoner Monk pa predstavlja skupaj s Hysteric Signom brutalen plus.

Če preidemo k Spell in Trap kartam. Ni razloga zakaj ne bi igrali 3x Hysteric Sign. Karta se zdi premočna, kar je, če jo uspemo porabiti za stvar, ko bi praviloma mogli it v minus (diskardanje ali kaj podobnega). Obenem nam nasprotnik ne sme uničevati naših setanih kart, ker bi katera od teh lahko bila Hysteric Sign. S Hysteric Signom si večinoma dodamo Harpie Dancer, Harpie Queen in Harpie Channeler. Ker si po potrebi lahko iz praktično kjerkoli lahko v roko dodamo Elegant Egotista, je dovolj le eden. Vključimo tudi 3x Harpies' Hunting Ground. Če bi tekom igre šteli koliko backrow kart ta karta uniči, bi uvideli, da je ta številka višja od 3. Če že ne uniči, pa vsaj prisili aktivacijo nasprotnikove karte. Ko Dragoni ne bojo dominirali formata, se bo verjetno igral še Terraforming, kljub trem Harpie Queenom, saj je destrukcija predobra, da tega ne bi izkoristili. Absolutno je nujno igrati tudi Hysteric Party v treh izvodih. Če je igralec vsaj srednje dober s Harpijami, bo po resoluciji Hysteric Partyja zmagal. To je eden izmed najbolj profitnih targetov za Blackwing - Zephyros the Elitov efekt. Ker so vse Harpie Winged Beasti, igramo Icarus Attack.

Poleg zgoraj navedenih kart seveda vključimo še Staple karte, kot so Book of Moon, Solemn Warning, Bottomless Trap Hole ipd. Kot dobra se izkaže Call of the Haunted. Skupaj že z obstoječim Harpies' Hunting Groundom v nasprotnikovem End Phasu uničuje backrow, ki je bil setan to rundo. Za preizkusit je tudi Dark Simorgh, ki onesposobi marsikateri deck, obenem pa je pošast sedmega levela in Winged Beast. Ker je Hysteric Sign odlična karta za napredek naše igre, igralci poskušajo celo z Magical Hatsi.

V Extra Decku imamo kot obvezna vsaj 2 Lightning Chidorija, vsaj 2 Rank 7 pošasti, Number 66: Master Key Beetla (le-tega prikličemo lažje kot se zdi) in pa Ice Beast Zerofyne. Preostali prostor je namenjen najrazličnejšim generic Rank 4 pošastim. Med njimi je najbolj obvezen Lavalval Chain, s katerim dobimo na pokopališče Blackwing - Zephyros the Elitea.

Deck ima izvrsten match-up proti vsem deckom, ki se pretirano zanašajo na backrow, dobrega proti vsemu kar ima nekje več kot 10 Trap kart v Main Decku, relativno slabega pa proti deckom, kot so Lightsworni ipd. Moteči so decki, ki igrajo Field Spell karte. V trenutnem formatu so Harpije nekje pri ostalih deckih, ki niso zastopani v večini. Večinski razlog za neigranost Harpij je njihova noviteta. Proti Dragon decku Harpije gubijo, saj ne morejo ohranjati tempa priklicovanja pošasti. Zmagajo skorajda le z OTK-jem (beri: Hysteric Partyjem). Če že so imele Harpije kakšen uspeh, je bil ta v večini zavoljo neznanja counteranja tega decka in game mehanik, ki jih vključuje. Nepoznavanje le-teh nas zlahka stane igre, četudi igramo Dragone.

 

Omenil bom še par odličnih situacij oziroma combotov, ki jih deck premore:

First turn: Summoner Monk -> efekt: diskardiramo Hysteric Sign -> Harpie Channeler -> efekt: diskardiramo Harpie karto -> Harpie's Pet Dragon -> Mecha Phantom Beast Dracossack -> End Phase: dodamo 3 Harpie pošasti z različnimi imeni

First turn: Harpie Queen -> Harpies' Hunting Ground -> setamo Hysteric Sign -> priklic Harpie pošasti za field presense/Icarus Attack/Harpie Channeler -> Mecha Phantom Beast Dracossack/Harpie Dancer -> bounce v roko -> End Phase: dodamo 3 Harpie pošasti z različnimi imeni

Icarus Attack na edino nasprotnikovo karto in na naš Hysteric Sign

Harpie Dancer in Harpie Channeler + Harpies' Hunting Ground za uničenje treh nasprotnikovih backrowov brez minusa

Blackwing - Zephyros the Eliteov efekt na našo Field Spell karto, če ne želimo z njo uničiti same sebe oziroma jo želimo prihraniti za morebiten OTK (Attack boost) ali aktivirati čez nasprotnikovo Field Spell karto v naslednji rundi

Po aktivaciji Hysteric Partyja: Blackwing - Zephyros the Eliteov/Harpie Dancerjev efekt za vrnitev Harpie Queena v roko, s čimer imamo živ Summoner Monkov efekt

 

Najbolj izvrstni comboti in outplayi pa niso navedeni med temi. Ti nastopijo v Harpie Mirror Matchu. Tu se dogajajo čudne stvari, karte se vsevprek uničujejo, pravzaprav je težko slediti igri ;)

Naj napišem še nekaj napotkov za igranje proti Harpijam:

Ko nasprotnik aktivira Harpies' Hunting Ground in vi imate Mystical Space Typhoon ali kaj podobnega, počakajte. Počakajte, da nasprotnik prikliče Harpie pošast. Nasprotnik počaka, če imate Solemn Warning ali kakšno karto, ki prepreči priklic, nato pa kot Chain Link 1 pokaže kaj želi uničiti s Harpies' Hunting Groundom. Če vam target ni po godu, lahko chainate Mystical Space Typhoon in Harpies' Hunting Ground ne bo uničil ničesar, niti tiste druge karte, ki jo je hotel uničiti. S tem ste prisilili priklic večinoma šibke Harpie pošasti, mogoče ste izvedeli ali ima Hysteric Sign (če je želel uničiti svojo karto), česar ne bi storili/ugotovili, če bi Field Spell karto uničili takoj ob aktiviranju.

Mystical Space Typhoon je karta, ki se je igralec Harpij najbolj boji. Najbolje je uporabljena na aktivacijo Hysteric Signa ali Hysteric Partyja. Ko vam nasprotnik aktivira Hysteric Sign, nič ne oklevajte z uničenjem te karte. Kot velja za vse ostale ''continuous'' backrow karte, se te ne resolvajo, če niso face-up na polju ob resoluciji. Ker je Hysteric Signov efekt obligatoren, se ob njegovi aktivaciji smatra, da ste ga aktivirali zavoljo iskanja Elegant Egotista. Zaradi tega nasprotnik ne bo v End Phasu iskal treh Harpie kart z različnimi imeni.

Če na primer veste, da ima nasprotnik v roki Elegant Egotista, mu lahko to karto onesposobite s Fiendish Chainanjem Harpie karte na polju, saj bo ta izgubila efekt, s katerim se imenuje Harpie Lady.

S tem bi zaključil tale prispevek. Upam, da vam je bil všeč in da ste se naučili kaj novega. Če se boste v prihodnje kaj pojavili na kakšnem večjem turnirju, lahko ta deck pričakujete. Če ne pred januarsko ban listo, pa po njej.

 

Lep dan še naprej vam želim Jaka ''Tempest'' Fortunat