Oj!

Navadno igram katero od »drugih« strategij, vedno iščem tudi nove odgovore na top kupčke. Saj nič ne koristi, da premagaš vse ostale, ki ne vejo naj točno počnejo na turnirju, če potem, ko si končno pri višjih (nižjih) mizah izgubiš dve zaporedni, ker enostavno »nisi nič mogel«, »njegov deck je bil broken«, »boš prespal ta format«.

Zadovoljive odgovore tudi najdem. Jasno. Sicer ne bi preveč uspešno igral. Da ne bo kdo prepameten in mi očital, da česa nisem sam pogruntal in sem pobral na netu. Jasno, to tudi pomeni iskati odgovore. Iskati z igro, iskati pri izkušnjah drugih. Več idej poberemo od drugih, manj truda je vloženega v iskanje, prej pridemo do odgovora. Je pa dejstvo, da s tem popolnoma izgubimo element presenečenja in pa s tem pridemo samo do omejenih rezultatov. Ne nujno najboljših. Niso vse strategije enake in, če bo Evilswarm igral Vanity's Emptiness…ga bo Mermail tudi? Toliko o tem…

Dobro je, da upoštevamo delo drugih, njihove rezultate. Jih primerjamo s svojimi ugotovitvami in se kar se da dobro pripravimo na format ali turnir. Večkrat si igralci pripravijo kupčke in stranske kupčke marca in jih igrajo skozi celo poletje. Umm…NE!

Od marca do zdaj smo zamenjali… Ma sploh ne bom govoril o tem. Vse se je spremenilo v le dveh mesecih. Zato so se morali spremeniti tudi naši decki in side decki. Jasno!?!

Se mi zdi, da google ni več to kar je bil (oz. uporabniki niso to kar so bili), zato vam bom malo pomagal tudi jaz. Tu sem zbral najbolj popularne, najbolj pogoste in najboljše odgovore za ta format. Zase izberite najboljše iz tega arsenala in vzemite zmage, ki vam pripadajo!

Borili se bomo proti Evilswarmom, Prophecyjem in najbolj pogosto Dragon Rulerjem.

Zapisana je ocena, ki jo je karta dobila v povprečju po pogovoru s sposobnimi ali vsaj spodobnimi igralci, ki imajo namen resno igrati ta format. Ocenil sem jih tudi sam. Ocenjevane so bile od 1 do 5. 5 najboljša ocena in 1 najslabša ocena.

 

Deck Lockdown. Super karta. Dragon in Prophecy sta popolnoma onemogočena. V tem času ko je karta aktivna (pred uničenjem v drugi standby fazi) pa zmagamo ali zvlečemo še eno kopijo. Karta NI najbolj pogosto uporabljana (rezultati iz OCG in špekulacije TCG forumov), ker igralci igrajo na zmago. Za zmago se odločajo s svojimi Dragoni in Prophecyji ali drugimi strategijami, kjer potrebujejo mehaniki searchanja in special summonanja. Z uporabo te karte, bi ustavili tudi same sebe.

Ocena vs. Dragon: 2,5

Ocena vs. Prophecy: 2,5

Ocena vs. Evilswarm: 2

Ocena splošno: 2

 

Imperial Iron Wall. Karta preprečuje Velikim Dragonom uporabo dveh efektov. Ne dodajajo v roko ko so banishani, saj nikoli niso banishani in pa preprečeno je banishanje za summon. Pogosto onemogočeni karti sta še Seven Star Sword in Gold Sarcophagus. Delujejo Mali dragoni in Blasterjev effect uničevanja. Pri Prophecyjih smo ugasnili book of Fate, book of Life in Priestess effect. Pri Evilswarmih so ostali brez Kerykeiona in Bottomlessov. DADa se pričakuje, da itak ne igrajo (čeprav vidim trmaste igralce).

Ocena vs. Dragon: 4,5

Ocena vs. Prophecy: 4

Ocena vs. Evilswarm: 2,5

Ocena splošno: 3

 

Mind Drain. Takoj v prvem tednu že po side deckih, videli smo na OPENu, igralci so prišli pripravljeni. Ko dragoni nekako padejo v pokopališče pa jih nič več ne ustavi, saj se lahko prosto banishajo in summonajo in vzpostavijo red z enim samim velikim Aeroplanom. Proti Prophecyjem karta ne naredi ogromno škode, preprečuje summonanje Priestess in aktivacijo Effect Veilerja, to pa je tudi vse. Proti ostalim kupčkom je karta zelo slaba.

Ocena vs. Dragon: 4

Ocena vs. Prophecy: 1,5

Ocena vs. Evilswarm: 1

Ocena splošno: 3

 

Droll & Lock Bird. Nujno potrebna karta trenutno. Glede na to, da bo najbolj pogost matchup na turnirjih Dragon proti Prophecyjem, so japonski igralci (in naši po vzorcu) v dragonih kar mainali 2-3 kopije te karte. Če jo zvlečejo 1st turn, ko Spellbook aktivira Judgment je igra že skoraj zmagana. Kasneje tudi ni povsem odveč, še vedno je Wind za Tempestove effecte. Proti ostalim kupčkom pride prav le poredko, saj zelo malo kupčkov dela toliko advantagea, na takšne načine, da bi jih Šaljivec in Ptica resno ogrozila.

Ocena vs. Dragon: 1

Ocena vs. Prophecy: 3,5

Ocena vs. Evilswarm: 1

Ocena splošno: 2,5

 

Gozen Match. Že dobro poznana karta. Najboljša proti kupčkom, ki kombinirajo, združujejo pošasti iz polja. Različne pošasti seveda. V preteklosti so bili to Macro rabbit in Samuraji, trenutno imam v mislih Dragone. Seveda stvari skoraj nikoli niso tako črno-bele. Tudi v tem primeru ne. Dva Tidala (Stream in Tidal effect) pomenita Abyssgaiosa. Dva Tempesta (Tempest in Lightning effect) pomenita Dracossaca in Dracossac pomeni uničenje Gozena. Proti Prophecyjem, ki radi odpro igre s summonanjem Spellbook Magiciana, ki je Water karta dela čuda. Toda glede na vso izbiro, ki jo imamo pri sajdanju in pripravah na ta matchup…ali je res Gozen tista karta, ki ji bomo namenili prostor. Evilswarm matchup…oni so dark.

Ocena vs. Dragon: 3,5

Ocena vs. Prophecy: 2

Ocena vs. Evilswarm: 1

Ocena splošno: 2,5

 

Maxx C. Odlična karta proti Dragonu. Dragon se bo ali ustavil ali pa naredil kakšno neumnost. Zmagal najverjetneje ne bo, zaradi narave kupčka. Maxxa je najbolje kombinirati z Veilerjem. Veiler bi lahko rekli, je trenutno boljša main deck izbira, saj Maxx zelo malo pomaga proti ostalim najpogostejšim matchupom.

Ocena vs. Dragon: 4

Ocena vs. Prophecy: 1

Ocena vs. Evilswarm: 1

Ocena splošno: 2,5

 

Mind Crush. Mind Crush je še vedno Mind Crush. To pomeni, da je vedno odličen in oh in sploh. Nihče pa ga na koncu ne igra, ker je karta zelo dvostranska. Medtem, ko so tudi ostale karte lahko mrtve in ležijo ter čakajo uporabo, nobena od njih ni tako zelo neuporabna kot je Mind Crush. Kljub temu, da bo karta večkrat »clutch« - ključnega pomena, bo teh primerov vseeno premalo. Oz. ne bodo tako pogosti kot bi si želeli. Da pa ji ne storimo krivice pa gremo čez seznam uporabnosti. Proti Prophecyjem, ki iščejo meče stran poiskane karte in odvrže Priestess ko nasprotnik aktivira effect za summonanje. Prav tako lahko na slepo kličemo Veilerja ali katero posamezno knjigo, ki bi povsem spremenila potek igre. Dosti teh knjig je chainable, kar uporabnost karte še zmanjša. Proti Dragonom gre za isti princip delovanja. Gre tudi za iste slabosti. Omenim naj še, da če je aktiviran kateri od baby dragonov, je bil cost poslan v pokopališče in jim Mind Crush ne prepreči summona velikih Beštij.

Ocena vs. Dragon: 1,5

Ocena vs. Prophecy: 2,5

Ocena vs. Evilswarm: 1

Ocena splošno: 1,5

 

Electric Virus. Evilswarmu Ophiona, Dragonu Dracossaca in Dragone. Karta vsekakor ni slaba. Toda vse preveč rado se zgodi, da je zelo »mediocre«, zelo mlačna. Pride prav vsako četrto igro, v ostalih igrah pa čaka v roki mrtva. Ali še huje, je na topdecku ko bi najbolj potrebovali živih kart. Toda igralci (še posebej dragon igralci) se pogosto odločajo za virus. Mnenje boljših igralcev, čigar mnenju jaz zaupam in pa moje osebno mnenje je, da je karta slaba izbira. Kljub temu, da vzame zelo pogostega Dracossaca pri Dragonih je to tudi vse kar naredi. Predlagal bi 3 kopije te karte v side deck Monarch igralca. Pa še to ne.

Ocena vs. Dragon: 2,5

Ocena vs. Prophecy: 1

Ocena vs. Evilswarm: 1

Ocena splošno: 1,5

 

 

Na voljo je še kup drugih kart. Te bom samo naštel, ker niso najbolj pogosta izbira na turnirjih, čeprav se lahko stvari spremenijo do evropskega. Karte, ki jih imam v mislih so Anti spell fragrance, Summon limit, Zombie World, Necrovalley, Vanity's Emptiness in verjetno še kakšna. Strinjam se, da bi zvezdice lahko dodali tudi tem kartam in jih na tak način ocenili. Toda te karte so ali zelo malo uporabljane ali pa zelo specifične.

Emptiness se pričakuje samo pri Evilswarmih, Necrovalley ni ravno splashable, Zombie World prav tako ne. Summon Limit pride na topdecku z grenkim priokusom ko gledamo že poln field, Anti spell fragrance prav tako. Isto bi se lahko reklo za katero od višje zgoraj naštetih kart, toda zanje se igralci vseeno pogosteje odločajo. Dragon igralci imajo po pravici povedano še največ izbire pri side decku (poleg tistih, ki lahko igrajo continuous trape). Odločajo se za Vanity's Rulerja in Fienda, Morphing Jar #2 itd. Imejte to v mislih, ko se spuščate v boj z njimi. Ni močan samo njihov Main deck. Zelo dobro lahko presenetijo z sajdom.

Nekaj pa je kart, ki jih nisem naštel ne zgoraj in ne tukaj tik nad tem odstavkom. To sta na primer Eradicator Epidemic Virus in Obelisk. Morda tudi Wicked Avatar in Curse of Darkness. To pa zato, ker so te karte namenjene boju s samo enim matchupom. In se jih ne da ocenjevati, njihova uporabnost pa je ZELO očitna. Šel bi celo malo dje in trdil, da te karte niso za v main deck, ker so tako zelo specifične. Toda vsake toliko se najde junak, ki jih natlači v main in ne samo to. Še koristijo mu ker je pač njegov srečni dan.

Na nobenem od seznamov ne najdemo Effect Veilerja. Ker on je že itak u mainu!

Pa lep in uspešen dan vam želim, jaz, Matej iz cardtraders.eu ekipe