Oj!

Zamujam malo s tem prispevkom. Nameraval sem ga objavit že v ponedeljek. Se opravičujem.

Ne bom pisal uvoda, saj veste točno za kaj gre. Nadaljujemo z naslednjimi štirimi najboljšimi kupčki iz zadnjega OPENa, kjer je že bil legalen Lord of Tachyon Galaxy. Ma kaj legalen. Dominiral je.

Nadaljevanje bom začel s kupčkom našega tri kratnega državnega prvaka. Igral je Dragon Rulerje in kupček res dobro razume, tako kot tudi to igro kot tako.

Njegov build je meni osebno še najbolj všeč. Igral je verzijo s Flamvell Guardom, kar daje veliko prednost na turnirju polnem mirror matchev, saj še dodatno olajša dostop do Crimson Bladerja, ki zmaguje mirror.

Igral je en Seven Star Sword. To morda ni najboljša odločitev, zaradi preprostega razloga, da je povsem random. Sword je ena tistih kart, ki jo želiš imeti v openinga handu in le izjemoma kdaj kasneje. Možnosti za odpiranje s to karto so premajhne, zato bi bilo morda bolje to mesto v kupčku nameniti kateri drugi karti. Ali pa kupček enostavno spraviti na 40 kart.

Exploder dragona, ki se večkrat najde v kupčkih brez LaDDa je premaknil v side deck, v main pa je zaradi pričakovanih Prophecyjev dodal kopijo Droll and Lock Birda. To nikakor ni bila napačna poteza, saj karta zmaguje igro proti prophecyjem, z vsem draw powerjem, ki ga nudi Super Rejuvenation pa je tudi ta edina kopija dostikrat na voljo. Če slučajno igra proti kupčku, ki ni Prophecy pa lahko Drolla odvrže ali banisha za Tempesta, ker je wind.

Dve kopiji Breakthrough Skilla sta nujni, čeprav drugi izkušeni igralci pravijo, da se ne obnese tako dobro kot bi želeli in, da karte ne bodo igrali.

 

Naslednji je na vrsti je še zadnji od dragonov.

Precej klasičen build z LaDD techom. Igralec je že v main dodal Exploder Dragona. Igral je dva Sacred Seven Star Sworda. To je številka, ki bi jo verjetno igral tudi jaz, če bi se odločil za ta kupček in za to karto. Igral je dva mainana Breakthrough Skilla, kot Flisek. Za razliko od tretjega dragona v topu, ki sem ga pokomentiral v prejšnjem prispevku, je ta igralec igral dva Maxxa in 3 Veilerje. Vsekakor več Veilerjev kot Maxxov, če ni prostora za vseh 6 kopij. Razlog: Prophecyji in razni anti, beatdown in rogue decki.

Če komu še ni jasno za katerega igralca gre, naj povem še, da je imel zanimivo izbiro v Side decku. Morphing jar #2. Karta bi mu skoraj priborila finale že v drugi igri.

 

 

Bile so še druge side deck izbire, ki so jih igrali Dragon igralci. Pogosta je Obelisk. Razen Dark Holea in Exploder Dragona praktično ni odgovora na Obeliska v Mirror Matchu. V finalni igri je Gustin priklical 1st turn Obeliska in skoraj jahal na njem do zmage. Luca se ni dal. Preberite reportažo kaj se je dogajalo.

Večina dragonov se odloča za Eradicator Epidemic Viruse. Big Eyea ali katerega od DARK Synchrotov lahko prikličejo v trenutku. Tri kopije MSTja naj bi poskrbele za Razne Imperial Iron Walle in druge rešitve v obliki continuous trap kart. Zadnje dni se igralci še raje odločajo za Royal Decree.

V side deckih smo videli Vanity's Fienda. Vanity's karte še niso za v kot. Medtem ko dragoni (in prej mermaili) igrajo Fienda, so Evilswarmi in nekateri drugi kupčki prevzeli navado igranja Emptinessa. Več o teh kartah tudi najdete na našemu blogu.

Kot odgovor na zelo pogosti mirror se nekateri odločajo za Metaiona, ki poskrbi za Dracossaca, tokene, Obeliska itd.

Odgovorov na Dragone in Prophecyje kot dva najbolj dominantna kupčka trenutno je veliko. Različnih. Prihaja prispevek o tem prihodnji teden.

Bi že ta teden, pa ne bo časa. Gremo zastopat slovenske barve na hrvaško državno prvenstvo v Zagreb in po Mermaile v Italijo v nedeljo.

 

Se vračam k osrednji temi. Ostala sta še dva kupča. Dva evilswarma.

Prvi bo po mojem mnenju slabši. Gre za bolj konvencionalni build, ki pa ima nekaj velikih napak. Prva napaka je tako jan vrhu seznama. Dark Armed Dragon. Cilj decka je summonat Ophiona in držat kontrolo. Če je na polju Ophion je DAD mrtev v roki. Kupček ne igra tako zelo veliko pošasti in namesto dobre kombinacije kart ali vsaj trapa, ki bi nas držal v igri, mi držimo DADa. Kljub Kerykeionu graveyard kontrole ni skoraj nobene. Vem, da bi nasprotovalo stotine igralcev toda DAD v Evilswarmu je slaba odločitev.

Naslednja pomanjkljivost je pomanjkanje Forbidden kart. Glede na to, da je Lance trenutno skoraj neuporaben razen proti…Firefistom? je jasno, da ga v kupčku ne bo. Obvezno pa ne sme manjkat Forbidden Dress. Prej bi dal v kupčku Dress na 3 kot pa Infestation Pandemic. Pandemic se lahko poišče. In je v času ustvarjanja fielda skoraj da nočemo v roki. Ne v tem formatu. Morda prej, ko so se še bile bitke s trap kartami. Če bi bila vsaka igra proti Prophecyjem recimo, bi govoril drugače. Tako pa igramo proti vsem možnim matchupom, največ pa dragonom. Dress!

Naslednji sta dve kopiji Typhoona. Glede na to anti meta (anti prophecy-dragon) orientacijo builda, ki ga je igralec igral je Typhoon res čudna izbira. Spet bi prej izbral Lance in še prej Dress. Slepo MSTjanje ni ključ do zmage. Vse kar pa MST naredi, ko ga ne vržemo na slepo v 3 setane karte…pa bi Dress/lance v temu kupčku naredil bolje.

Rekel sem anti-meta orientacija. Tako je, v mainu je igralec igral dve kopiji Eradicator Epidemic Virusa. Jasno se vidi, da se je zelo dobro pripravil na Prophecy matchup. Toda to je še ena dodatna mrtva karta proti dragonom. Tudi, če dragona pričakamo z Eradicatorjem…Bi vseeno raje obdržali Ophiona kot pa mu vzeli tisti Sarco iz roke (Rejuvenation bo itak chainal).

Moteči sta tudi posamezni kopiji Compulsa in Fiendisha. Al je eno al je drugi (odvisno na kaj se pripravljaš). Eno vsake pa je random. Random pa ni kul ta format.

Zdaj ko ni več Mermailov bi bilo morda dobro zamenjati Mirror Force z Dimensional Prisoni. Če slučajno kdo napade preden karto uniči je pametno, da Dracossaca banishamo, saj uničen ne bo. Na splošno pa se mi ne zdi pravi format za katero koli od teh dveh kart.

 

Gremo še  naslednjemu Evilswarmu, zadnjemu od osmih kupčkov.

Pristop pri gradni kupčka je bil precej inovativen. Rekli bi lahko, da se mu je splačalo, saj je prišel vsaj v top 8, da ga tukaj obravnavamo kot primer.

V monster line upu je igra 6 hand trapov, tri Veilerje in tri Maxxe. Poleg najbolj pogostih(nujnih) Evilswarmov je igral še dodatno kopijo Azathotha. Nič nenavadnega, več igralcev je opazilo, da vlečejo premalo Evilswarm pošasti za nemoteno delovanje strategije.

Kar pa je malenkost nenavadno (genijalno?) pa sta dve kopiji Kagetokage. S tem si je pospešil spammanje rank 4 Xyzjev. Kljub temu, da ni imel dostopa vedno do vseh Evilswarm Xyzjev, je imel dostop do Shock masterja, Cowboya in pa najbolj pomembno Dwellerja.

Igral je zelo malo spell kart. Samo 5. Veliko prostora je namenil pošastim in ni ostalo dosti. Igral je samo dve kopiji Infestation Pandemica, brez Dark Holea. Brez Dressa. Tudi tu pogrešam Dress, toda o tej strategiji ne bom preveč govoril, ker je nisem preizkusil.

V main decku je igral dva Eradicator epidemica. Tudi on pripravljen na Prophecy matchup. Morda je v Italiji trend igranja Prophecyjev čez Dragone močnejši kot tukaj, toda pri nas (in po svetu bi rekel) so dragoni dominantni. Zato se mi zdi mainanje Eradicatorja pretirana poteza.

Pri trap kartah pa je šel še korak dlje. Niti ena od kart ni povsem klasična izbira. Poleg Eradicator Epidemic Virusa je igral še Infestation Infection. In tri kopije vsake Vanity's Empriness in Safe Zonea. Ti dve karti v kombinaciji popolnoma spremenita način igre oz. borbe proti (predvsem) dragonom. Vanity's emptiness lahko Chainamo na kateri koli effect, ki summona. Če je to PO summonanju Bahamutha ali katerega drugega Evilswarm powerhousa, smo mi ostali v igri z velikim beaterjem, ki ima navadno še kak zloben effect, medtem ko je nasprotnik ostal brez vsega. Mystical Space Typhooni, bivši največji sovražnik Emptinessa (targetaš drugo karto in z eno potezo ubiješ obe), se igra vedno manj v kupčkih. Da bi preprečili še ostalim kartam, da letijo v grave (predvsem pošastim v tem primeru) jih lahko ta igralec opremi s Safe Zoneom.

Tako, povedal sem par pikrih na račun tega ali onega kupčka. Pohvalil tudi kakšno izbiro, če je bila hvala na mestu. Zdaj, pa do evropskega prvenstva samo še testaje, testajte in testajte. Pogovarjam se z igralci, eni so že pripravljeni, že stestali svoje. Jaz osebno še nisem. Ta pomladni del sezone je zelo naporen za povprečnega igralca. Ampak s trdim delom bomo kakšno igro na evropskem tudi zmagali. Bomo?!

 

Pričakujte naslednji prispevek v nekaj dnevih, šlo bo predvsem o opremi za side in main deck v borbi proti trenutni meti.

 

Lep in uspešen dan želim, Matej Jakob, cardtraders.eu